Na co se mohou návštěvníci těšit kromě obvyklého farmářského trhu? Především na záplavu samotných bylinek přímo od nejlepších českých pěstitelů i rady pro pěstování. Budou zde jak ty oblíbené klasické (pažitky, máta, šalvěj, oregano, meduňka, bazalka medvědí česnek, rukola, libeček, rozmarýn, majoránka trvalka, tymián, koriandr,…) tak i exotičtější: stévie, kari, citronová tráva, čokoládová, jahodová, banánová, nebo marocká máta, chilli, kajenský pepř, citronová mateřídouška, ženšen pětilistý, česneková pažitka, stévie, houbové koření, pravý francouzský estragon, pravé řecké oregano, šanta kočičí, velkolistý tymián, a mnoho dalších. Zvlášť široká bude letos chuťovková nabídka bazalek – magic white, magic blue, černá, salátová, trvalka, krymská bazalka. Kromě bylin se potěšíte i sazenicemi pestrých květin a sukulentů, sazenicemi balkonových rajčátek, nebo převislých lesních jahod.
Ochutnáte čerstvě lisované zeleninové, bylinkové nápoje nebo zajímavé čaje jako japonská matcha v biokvalitě. Přímo na místě lis na olej a volný prodej panenských olejů, novinka je hořčičný olej s bazalkou, a mletý ostropestřec či konopí, vhodné například na výrobu domácí „nutely“.
K sázení patří i květináče, a to i samozavlažovací, okenní nebo balkonové. Málokdo ví, že ČR je špičkou ve vývoji samozavlažovacích truhlíků. Na Jarních bylinkách se představí i český výrobce Plastia, který získal ocenění Reddot Design Award. K dostání bude také velmi kvalitní substrát do květináčů a truhlíků vhodný pro šetrné pěstování bylin.
A nebudou to jen bylinky a sázení, ale i špičková gastronomie a kulinářství, která pracuje s bylinami a rostlinami jako s důležitou ingrediencí. Představí se vietnamská a marocká kuchyně, čokolatiérky, které kouzlí nejen s čokoládou, ale i s bylinami.
Budou tu bylinná vína a piva, čistě přírodní kosmetika a ekologická biodrogerie, k dostání v sobotu bude široká škála bezlepkových dobrot a pečiva. Občerstvit se můžete vegetariánskou kuchyní, ale i burgery nebo specialitami jako jsou uzená kachní prsa, kachní paštiky s bylinami, zvěřinové klobásky a uzeniny s bylinkami a divokým kořením.
Ve smaltovací dílně si rodiče a děti v sobotu můžou vytvořit vlastní smaltovaný hrneček nebo dekoraci na zeď – smaltovanou „jarní“ ještěrku nebo pestrého motýla, výrobek vám poté vypálí dílna Smaltum. Ve workshopu se naučíte základům výroby domácí a přírodní kosmetiky za pomoci esenciálních olejů s dívkami z kosmetické manufaktury Květena.
Na náměstí můžete i jen tak posedět a poslouchat živou rytmickou latinskou hudbu od Praguematic.Kdo je kreativní, může díky aplikaci Jiřák a Náplavka, která je volně stažitelná na Google play nebo Appstore, posílat fotografie ze slavností a vyhrát degustační set na nadcházející slavnost – Růžový máj, který se koná 14. května na Náplavce.Kdo miluje bylinky, jídlo a jaro, přijďte v pátek a v sobotu 22. – 23. 4. na Jiřák!