Úplnou náhodou jsem se dozvěděla, že na velmi rušném místě na rohu ulic Spálené a Lazarské otevřeli nové bistro, které nabízí velikou škálu Banh my baget, které jsou ve Vietnamu velice populární "street food" a jsou k dispozici téměř na každém rohu.
Velice sympatická mladá budoucí maminka se svým přítelem a jejich kamarádem - majitelem velmi známé a úspěšné vietnamské restaurace Hanoi, se rozhodli, že něco podobného zkusí i v Praze. Bistro otevřeli teprve minulý týden a vypadá to, že o zákazníky nebudou mít nouzi. Nabízí několik druhů vietnamských baget, jarní i letní závitky, speciální závitky bez nudlí, bún bo nam bo, bún chá a jiné speciality.
Já se rozhodla vyzkoušet klasickou bagetu s vietnamskou "paté", neboli tradiční vietnamskou paštikou, kterou mám v oblibě a na kterou jsem pes. Musím říct, že tu mají opravdu poctivou a vynikající. Navíc v opravdu čerstvé křupavé a navíc teplé bagetě, s velkou dávkou koriandru, zeleniny a chilli omáčky Sriracha. Všechno jak má být. K tomu plátky vepřového, které bylo šťavnaté a do konceptu celé bagety skvěle zapadlo.
Z mého hlediska by do budoucna měli zvážit rozšíření sortimentu, nabízí totiž právě jen vepřové maso, za to ale v několika podobách - vepřová pečeně (xá xíu), tradiční vietnamská šunka (cha lua), domácí paté a jiné. Odpůrci masa nemusí smutnit, veškeré pokrmy jsou k dispozici i ve vegetariánské verzi, včetně závitků a ostatních vietnamských specialit.
Rozhodně jsem tu nebyla naposled, tohle místo se od nynějška stane mou pravidelnou snídaňovou zastávkou a doufejme, že v budoucnu i tou noční. Majitelé totiž uvažují o nočním provozu, který bych, a jistě nejen já, rozhodně uvítala. Zkrátka nemohu jinak, než toto místo doporučit.
Kamu Ra - Profesionální zapálená kuchařka
Po ukončení studia na hotelové škole v Praze odjela na Nový Zéland, kde dva roky vařila a vyšplhala se až na pozici šéfkuchaře. Následovala praxe v Austrálii, poté cestování, kde zkoušela nové chutě a zamilovala se do asijské kuchyně, které se nyní věnuje nejvíce. Léto tohoto roku pracovala v Londýně v restauraci Jamieho Olivera jako hlavní kuchař grilu, nyní je zpět v Česku a věnuje se práci privátního kuchaře, provádí v pražské Sapě a naplno se věnuje svému blogu o vaření www.facebook.com/pages/Kamuras-Mise-en-Place/679429168748890