Velký podíl na prevenci má skladba jídelníčku. „Nelze doporučit nadmíru živočišných tuků, tučného masa, vnitřností, drůbežích kůží, uzenin a salámů. Příliš vhodné nejsou ani mléčné výrobky s vyšším podílem tuku. Naopak doporučujeme ryby, ořechy, luštěniny, zeleninu a ovoce. K tomu třikrát týdně lehké cvičení nebo dlouhé procházky,“ dodal Zbyněk Mlčoch.
„Člověk by měl denně sníst nejméně 300 až 500 gramů zeleniny. Počítá se zelenina syrová i vařená, přednost je ale lepší dávat té syrové. Při výběru je důležitá pestrost, každý druh obsahuje jiné vitamíny, minerály a podobně. Co se týče ovoce, mělo by být pravidlem denně zkonzumovat tři až pět kusů. Nemusí to být pravidlem, že je lepší ovoce konzumovat dopoledne. Záleží na složení jídelníčku a denním režimu každého člověka,“ vysvětlil Tomáš Lavický, výživový poradce společnosti dietavkrabicce.cz.