Letošního ročníku se účastní pražské a poprvé i regionální TOP restaurace z celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2014.
Z mimopražských je to například Šupina (Třeboň), „vynálezce“ unikátní delikatesy kapří hranolky, dále vítěz ankety Grand Restaurant v roce 2010 v kategorii jídlo – Farma Košík (Tuchom) se svým slavným romanovským biojehněčím či absolutní vítěz Grand Restaurant 2014 Chateau Mcely, Piano Nobile. Z Prahy pak např. KOBE s vyzrálým hovězím, vitariánská gastronomická zvláštnost Secret of Raw, Yasmin Noodles s 60 kilovým mečounem či luxusní Buddha-Bar. Nechybí gastronomičtí favorité ze Zátiší Group a nejvýše položená pražská restaurace Aureole.
Kompletní seznam restaurací:
• AMADE • ANGUSFARM • AUREOLE • BELLEVUE • BUDDHA-BAR • CAFÉ AMANDINE • FARMA KOŠÍK • FRANCOUZSKÁ RESTAURACE ART NOUVEAU • CHATEAU MCELY, PIANO NOBILE • GRAND CRU RESTAURANT ET BAR • CHATEAU ST. HAVEL • JÍTRAVA APARTMÁN-HOTEL • KOBE • LA BOUCHÉE • NAŠE MASO • NH PRAGUE, IL GIARDINO • SAKURA • SECRET OF RAW • ŠUPINA & ŠUPINKA • U EMY DESTINNOVÉ •
U ŠTĚPÁNA • V ZÁTIŠÍ • YASMIN, NOODLES • ZÁMEK LIBLICE • ŽOFÍN GARDEN •
Malá ochutnávka
Návštěvníky festivalu čeká například guláš ze sumce z odlovu rybníka Svět, maso z grilu z přeštického vepře, La Pissaladiére – typický slaný francouzský koláč, syrové veganské sushi s čerstvým wasabi, šlehaná jehněčí paštika se šípkovým želé, líčka, bůček, křupavé jelítko, francouzská makronka ze zeleného pepře či pěna z kardamonu a zmrzlina ze sečuánských květů.
Michelinští šéfkuchaři
V atmosféře Královské zahrady zažijete unikátní „Badoit Fine Dining“. U společného dlouhého stolu ochutnáte menu od šéfkuchařů oceněných Michelinem či anketou Grand Restaurant. Budou se podávat tři chody, amuse-bouche, vše snoubeno s luxusními alko i nealkoholickými nápoji a profesionální obsluhou. Vařit bude vítěz Badoit Grand Chef 2014 Jan Štěrba (Chateau Mcely, Piano Nobile), vítězové Grand Restaurant 2013 Petr Fučík (Koishi fish & sushi), Grand Restaurant 2012 Pavel Sapík (Terasa U Zlaté studně), michelinští chefové Oldřich Sahajdák (La Degustation Boheme Bourgeoise, Roman Paulus (Radisson Blu Hotel, Alcron) a charismatický italský šéfkuchař Moreno Cedroni, držitel dvou michelinských hvězd, který bude mít zároveň po celé 3 dny festivalu cooking show ve speciálním stanu Kenwood.
A co děti?
Přijďte se svými ratolestmi ochutnat ideální zdravou školní jídelnu a zúčastnit se zajímavých diskuzí a workshopů. I vy můžete přispět ke změně stravování vašich dětí.
Na stánku Dětský čin roku s WhirlpooL se malí návštěvníci zúčastní her a kvízů, získají drobné výhry, ale také přímo na místě mohou sepsat svůj příběh o dobrém skutku, který vykonali. Budou tak zařazeni do tohoto skvělého projektu, který již desátým rokem oceňuje mladé hrdiny.
Dětský koutek bude mít letos hravý a edukativní program.
Odpočívárna „Grand Lehárna Orangina“
Poprvé na festivalu příjemná chill out zóna s výhledem na chrám Sv. Víta v těsné blízkosti unikátní Oranžerie navržené světoznámou architektkou Evou Jiřičnou! V pohodlných lehátkách se hosté festivalu zrelaxují před dalšími kulinářskými zážitky.
Ceny české gastrnomie
V Míčovně Pražského hradu bude představen nový projekt „Ceny české gastronomie“ – nejlepší a nejzajímavější šéfkuchaři, farmy, bioprodukty či osobnosti ovlivňující českou gastronomickou scénu. Proběhne též veřejná anketa o nejoblíbenější české jídlo. Otestujete si vaše schopnosti poznávat různé vůně a aroma. Dozvíte se, jak zdravě a chutně vařit. Moderátorem zajímavých talkshows bude Jan Pokorný z Radiožurnálu.
Nápoje
Chybět nebudou nealkoholické nápoje – Rajec, Evian, Badoit, Orangina, Vinea, Kofola, Ugova čerstvá šťáva ve stylu „nápoje. život. emoce.“ Kavárna De’Longhi pod širým nebem s výhledem na Prahu nabídne kávu zdarma a ochutnávka Ugovy zmrzliny z čerstvého ovoce.
K dobrému jídlu patří dobré víno, proto se festivalu účastní Sdružení slováckých vinařů – dovezou domácí vína z rozmanitých koutů slovácké vinařské podoblasti. Nově ochutnáte výjimečnou selekci zahraničních vín od společnosti Premier Wines. Pro pivaře budou na festivalu k dostání česká a moravská regionální piva a pivní speciality z Pivovarů Lobkowicz. Na festivalu bude také kubánský bar La Casa de la Havana vieja.
Mňamky
- Sedlčanský – české originály ze Sedlčan. Tradiční i moderní zrající sýry z rukou sedlčanských sýrařů. K tomu navíc několik originálních sýrových specialit připravených speciálně pro Prague Food Festival.
- Freshbedýnky – nejkvalitnější ovoce, zelenina, maso, mléko a další potraviny produkované v souladu s přírodou.
- Marmelády ze šumavské Manufaktury Blanky Milfaitové, které byly oceněny 10 medailemi z toho 4 zlatými při soutěži World´s Marmalade Awards 2014!
- Farmářské a bio potraviny Sklizeno.
- Čokoláda Lindt vyrobená švýcarskými mistry.
- Husí játra (foie gras) od Filipa Töpfera.
- Bon-Bon český výrobce originální čokolády a delikates z marcipánu.
Vstupenky v předprodeji od 1.4. na www.praguefoodfestival.cz za 450 Kč, na místě za 500 Kč.